Geçmişe Yolculuk
Arabahmet Camii Tarihi
Arabahmet Camii’nin hikayesi, 1571 yılında Kıbrıs’ın Osmanlılar tarafından fethi ile başlamaktadır. Yapının daha önceleri bir Latin kilisesi olduğuna inanılmaktadır. Fetih sırasında Osmanlı ordusu komutanlarından biri olan Arap Ahmet Paşa’nın emriyle kilise camiye dönüştürülmüştür.
Arap Ahmet Paşa, Kıbrıs’ta yöneticilik yapmıştır. Lefkoşa’da yapmış olduğu iskân ve vakıf çalışmaları ile de tanınmaktadır.
Yapı mimari açıdan birçok elementi içerisinde bulundurmaktadır. Kesme taştan yapılan cami, tek kubbeli yapısı, zarif minaresi ve üç küçük kubbesiyle ön plana çıkmaktadır. 18. yüzyılda onarılan camiye, 20. yüzyılda bir de şadırvan eklenmiştir.
Bugün ayrıca Kıbrıs Türk tarihinde yer alan önemli şahsiyetlere ait mezarlar cami avlusunda yer almaktadır. Bu kişiler arasında belki de en takdire şayanı Mehmet Kâmil Paşa’dır. Kıbrıs’lı bir Türk olan Kâmil Paşa, Osmanlı’nın Sadrazamlık makamına kadar yükselmiş ve uzun yıllar bu görevde hizmet etmiştir.
Lokasyon
Arabahmet Camii Nerede?
Tarihi cami Lefkoşa’nın Surlariçi bölgesinde, Arabahmet mahallesinde, Şerabioğlu Sokak üzerinde bulunmaktadır. Büyük Han, Selimiye Camii ve Kumarcılar Hanı gibi Kıbrıs’ta gezilecek yerlerin pek çoğu Arabahmet Camii yakınlarında yer almaktadır.
Surlariçi bölgesinin tamamı tarihi birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden bölgeye araçlarınızla ulaşım sağladıktan sonra yaya devam etmenizi öneririz.

Ulaşım
Arabahmet Camii’ne Nasıl Gidilir?
Arabahmet Camii’ne ulaşmak için ilk olarak Lefkoşa, Surlariçi bölgesine gitmeniz gerekecektir. Lefkoşa’nın kalbinde yer alan bu bölgeye toplu taşıma araçları (otobüs, dolmuş) veya taksiyle rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Surlariçi bölgesinin tamamı tarihi birçok yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu yüzden bölgeye araçlarınızla ulaşım sağladıktan sonra yaya devam etmenizi öneririz.
Lefkoşa’ya gitmek için birkaç seçeneğiniz var. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden direkt uçuşlarla sadece 1 saatte Lefkoşa’ya varabilirsiniz. Alternatif olarak, Türkiye’den feribotla Girne’ye geçip oradan kara yoluyla Lefkoşa’ya ulaşabilirsiniz. Lefkoşa’da seyahat etmek için otobüs, taksi veya kiralık araç kullanabilirsiniz.
Ziyaret Bilgileri
Arabahmet Camii Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Arabahmet Camii’ne giriş ücretsizdir. Bununla birlikte cami namaz saatlerinde ziyarete uygun olmamaktadır. Ayrıca camiye girerken islami kılık kıyafet kurallarına uymanız da gerekecektir. Son olarak fotoğraf çekerken insanları rahatsız etmemeye ve yüksek sesler çıkarmamaya özen göstermenizi tavsiye ederiz.
