Geçmişe Yolculuk

Salamis Harabeleri Tarihi

Tunç Çağı’nın sonlarından itibaren önemli bir ticaret merkezi ve liman şehri olan Salamis, M.Ö. 1100’lerden M.S. 7. yüzyıla kadar Kıbrıs’ın başkenti olarak varlığını sürdürmüştür. Kentin tarihi boyunca Asurlular, Mısırlılar, Persler, Romalılar ve Bizanslılar tarafından yönetildiği bilinmektedir. Dahası her uygarlık, kente kendine özgü izler bırakarak Salamis’i kozmopolit bir kültür merkezi haline getirmiştir.

Ne yazık ki, Salamis şehri 7. yüzyılda Arap akınları ve sonrasında gelen depremler sonucunda büyük ölçüde tahrip olmuştur. Bugün kentin büyük bir kısmı kumların altında gizlenmiş olmasına karşın halen ayakta kalan anıtsal yapılar ve arkeolojik buluntular, Salamis’in görkemli geçmişini günümüzde sergilemeye yetmektedir.

Salamis Antik Kenti’nde Görmeniz Gerekenler

Yıl boyunca on binlerce ziyaretçinin akın ettiği ören yerinde Kıbrıs’ta antik yaşama dair birçok kalıntıya rastlamanız mümkündür. Bunların en önemlilerine bir göz atalım.

Gymnasium

Salamis’in kalbinde yer alan bu devasa spor salonu, Roma döneminde şehrin en önemli yapılarından biri olmuştur. MS 76’daki depremin ardından Trajan ve Hadrian tarafından yeniden inşa edilen gymnasium, dört bir yanı Korint sütunları ile çevrili bir avlu, iki yüzme havuzu ve heykellerle süslü bir alana sahiptir.

Depremler ve yağma nedeniyle günümüze az miktarda kalıntısı ulaşan gymnasium, Roma dönemi Salamis’inin görkemini yansıtan önemli bir tarihi yapıdır.

Amfi Tiyatro

Salamis Roma Amfi Tiyatrosu, MÖ 1. yüzyılda inşa edilmiştir. 15.000 kişilik kapasiteye sahip etkileyici bir yapıdır. Antik Helen mimarisinin özelliklerini taşıyan bu yapı, günümüzde hala birçok konser ve etkinliğin sahnelendiği bir yerdir. Etkileyici akustik yapısını deneyimlemek için burada gerçekleşecek bir etkinliği kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Agora

Antik kentlerin alışveriş merkezleri olarak bilinen agoralar dükkanların yanı sıra tapınaklar ve anıtlar bulundurmaktadır. Salamis Antik Kentinde meydan olarak da kabul edebileceğimiz bir agora yer almaktadır.

Zeus Tapınağı

Harabelerin en etkileyici kısmı ise antik Yunan tanrılarının heykellerinin de bulunduğu tapınak bölgesidir. Bu bölümde Zeus, Athena gibi tanrıların devasa heykellerini bulabilirsiniz. Ayrıca yer karolarına işlenmiş sanat eserlerini de inceleyebilirsiniz.

Nekropol

Salamis Antik Kenti, antik kentler arasında günümüze ulaşan en geniş nekropollerden birine sahiptir. Farklı mezar türleri ve anıt mezarlar ile nekropol, antik Yunan ve Roma cenaze törenleri hakkında bilgi edinmek için önemli bir kaynaktır. Ayrıca nekropolde dolaşırken, antik Yunanlıların ve Romalıların ölülerini defnediş yöntemleri ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Lokasyon

Salamis Antik Kenti Nerede?

Salamis Antik Kenti Kıbrıs’ın kuzey-doğu kıyılarında, Gazimağusa’nın 6 kilometre kuzeyinde yer almaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Gazimağusa ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Bulunduğu bölge Yeni Boğaziçi olarak adlandırılmaktadır ve piknik alanı da ören yerinin oldukça yakınlarındadır.

Antik kent içerisinde tarihi yolculuğunuzu tamamladıktan sonra dilerseniz hemen yakınında bulunan Yeni Boğaziçi piknik alanında ailenizle güzel bir gün geçirebilirsiniz.

Salamis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Ulaşım

Salamis Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir?

Bu açık hava müzesine ulaşmak için Gazimağusa’nın Kuzey’e giden Salamis Yolu’nu takip etmeli ve araba ile yaklaşık 10 dakikalık bir mesafe kat etmelisiniz. Gazimağusa’nın Yeni Boğaziçi bölgesinde, deniz kenarında, ormanlık bir alanda bulunan bu yere ulaşmak için turlara katılabilir, araç kiralayabilir veya taksi kullanabilirsiniz.

Gazimağusa’ya ulaşmak için ise birkaç seçeneğiniz bulunmaktadır. Henüz Kıbrıs’a giriş yapmadıysanız ilk olarak Lefkoşa Ercan Havalimanı’na iniş yapmalısınız. Türkiye’den uçuşlar yaklaşık 1 saat sürmektedir. Eğer havayolu yerine deniz yolunu tercih edecekseniz Girne limanından Anamur ve Mersin’e karşılıklı feribot seferleri düzenlenmektedir.

Gazimağusa, Lefkoşa’ya yaklaşık 1 saat 15 dakika, Girne’ye ise 1 saat 25 dakikalık sürüş mesafesindedir. Her iki şehirden de Gazimağusa’ya giden şehirler arası otobüs/minibüs mevcuttur.

Ziyaret Bilgileri

Salamis Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Salamis Antik Kenti, haftaiçi 08:00 – 16:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Giriş ücreti yetişkinler için 50 TL, öğrenciler için ise 20 TL olarak belirlenmiştir. Ancak giriş küçük çocuklar için ücretsizdir.

Salamis Antik Kenti Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Salamis Antik Kenti (Salamis Harabeleri) Fotoğrafları

1920x1080
1920x1080
1920x1080
1920x1080
1920x1080
1920x1080

Uçak Bileti Alın

İndirimli fiyatlarla Kuzey Kıbrıs’a uçak bileti satın alın.

Hotel Rezervasyonu Yapın

Kuzey Kıbrıs’ın en iyi hotellerine konaklama rezervasyonu yapın.

Kıbrıs’ta Araç Kiralayın

Kuzey Kıbrıs’ta araç kiralama seçenekleri hakkında bilgi alın.